Blogs

Zo begin je met de juiste woorden (3 tips)

Jouw tekst moet meteen
to-the-point zijn.

Dus je begint een zin …
en schrapt …
en schrijft …
en schrapt …
 

 

Door Willy Janssen.

Het is niet makkelijk om meteen de juiste toon te treffen. Zeker als schrijven niet je dagelijkse werk is. Zelfs een ervaren tekstschrijver schudt echt niet zomaar alles uit z’n mouw. Maar er zijn wel trucjes.

 

 • Bezin eer je begint

  Formuleer eerst voor jezelf de kern van je verhaal. Wat is de boodschap voor je lezer? Waar gaat het om? Zet dat eens neer in twee regels. En kijk dan welke tekstopbouw nodig is om jouw boodschap helder neer te zetten. Vrijwel elke tekst heeft een inleiding, al is het maar één zin.

 

 • Vergeet het begin

  Meestal zijn de eerste zinnen het moeilijkst. Als je eenmaal lekker in het verhaal zit, wordt het steeds makkelijker om je punt te maken. Dus schrijf gewoon verder, ook als het begin nog niet lekker loopt. Werk je verhaal verder uit en zorg voor een mooie afsluiting van je tekst. Kijk pas daarna terug naar de eerste zinnen:

  • Zit er meteen vaart en een belofte in?
  • Is meteen duidelijk waar jouw tekst over gaat (het doel)?
  • Zonder lange inleiding?
  • Klopt de introductie met de rest van de tekst?
  • Val je niet in herhaling?

 

 • Chronologisch is niet altijd logisch

  Begin niet per definitie bij het begin. Chronologisch vertellen lijkt logisch maar is dodelijk voor de aandacht van je lezer.
  Sleur je lezer gelijk het verhaal in met bijvoorbeeld:

  • een herkenbaar probleem
  • een opmerkelijk statement
  • een vooruitblik op de tekst
  • een conclusie
  • een citaat dat verder toegelicht gaat worden
  • of een voorspelling

En is je tekst eenmaal klaar, kijk dan nog even of er nog iets geschrapt kan worden dat minder relevant is.
Je wilt je lezer immers boeien, niet vermoeien.

 

Hoe begin jij bij voorkeur met het schrijven van een tekst?

 

willy-janssen-creataal-xsWilly Janssen is zelfstandig tekstschrijver en geeft daarnaast samen met tekstcorrector Marjoleine Schlösser (www.zonderfout.nl) individuele en incompany-workshops als Team Tekst & Taal (www.teamtekstentaal.nl).

Mee in de digitale ‘rat race’ van social media?

De vorm van informatie verandert door het overweldigende aanbod. Alles moet in ultra korte berichten te behappen zijn. Anders is de concentratie en interesse alweer weg. Ik merk dat ik nauwelijks nog het geduld opbreng om die flitsende nieuwsbrieven in mijn mailbox echt te lezen. Meestal scan ik ze slechts met mijn pink al boven ‘delete’.

De digitale informatiestromen worden groter en groter. In mijn jeugd verslond ik hele boekenkasten. Gaandeweg werden de boeken grotendeels vervangen door kranten, tijdschriften, vakliteratuur en social media berichten. Mijn leeshonger raakte in een stroomversnelling, maar daardoor ga ik de laatste tijd ook regelmatig kopje onder in het oneindige aanbod.   

Heeft het dan nog zin om onszelf te dwingen om elke week, elke maand een nieuwsbrief te produceren om mensen vooral attent te maken op ons zelf? Gaan we voor de kracht van de oppervlakkige herhaling of liever voor de inhoud? Sinds de aanschaf van mijn e-reader, twee jaar geleden, verlies ik me weer steeds vaker in een lekker ‘boek’. Wat kan dat rustgevend zijn! Vakliteratuur en fictie wisselen zich af naar gelang mijn stemming. Bedrijven of mensen die hun verhaal in een (digitaal) boek doen, kunnen mijn aandacht weer ouderwets vasthouden. Ik lees deze boeken op een vrije dag in de tuin of op vakantie – mijn leesplekken bij uitstek. Heerlijk, zo’n boek over echte mensen, ondernemers en hun visie. Ik heb alweer een voorraadje klaar voor deze zomer. Laat die ‘rat race’ dan maar even aan mij voorbij gaan…

Inspirerende ondernemers als ontspanning

Van een aantal columnisten, twitteraars, ondernemers en bedrijven laat ik geen bericht of verhaal, geen column of blog ongelezen. Sterker nog; ik ga ernaar op zoek zodra de betreffende nieuwsbrief of het tijdschrift arriveert.

Waarom heb ik voor deze auteurs, journalisten en zakenmensen alle tijd? Volg ik ze op twitter, schaf ik zelfs hun (e-)boeken aan? Verslind ik alles wat ze te vertellen hebben? Omdat ik bij deze mensen een goed gevoel krijg. Soms doordat ik ze persoonlijk ontmoet heb, soms doordat ooit een column, verhaal, interview of filmpje me geraakt heeft.

Met bepaalde ondernemers die ik in de afgelopen tien jaar interviewde voel ik zo’n speciale band, meestal zonder dat zij het zelf weten. Het zijn altijd mensen met een positieve visie op het leven en zakendoen. Daar ga ik toch even rustig voor zitten. Ik laat me graag positief inspireren.

Leestip: Bestel het gratis boek ‘Inspiratie’ via www.creataal.com

De maatschappelijke rol van de zzp-er

Doen ZZP-ers eigenlijk wel aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Grote bedrijven profileren zich graag met hun ‘maatschappelijke kant’. Maatschappelijk verantwoord ondernemen lijkt daardoor een dure hobby. Laten kleine ondernemers het daarom afweten? Volgens mij niet. Ze vergeten alleen zich hiermee te profileren!

Opvallend veel ondernemers zijn de meest actieve kartrekkers bij clubs en verenigingen. Niet zo vreemd, want dat zijn doorgaans mensen met de juiste mentaliteit en veel praktisch inzicht om groepen mensen te binden of aan te sturen met een gezamenlijk doel. Eigenlijk verdient elke vereniging of vrijwilligersclub een aantal goede ondernemers.

Hebben ondernemers dan nog wel tijd om zich hiermee bezig te houden? Het mes kan ook van twee kanten snijden: maatschappelijk betrokken zijn is ook een goede manier om je sociale leven een impuls te geven. Je kunt je expertise als ondernemer of deskundige inzetten voor het algemeen belang. Ook het faciliteren van een clubje of vereniging is voor ondernemers vaak een kleine moeite. De tijdelijke beschikbaarheid van een busje, het kopieerwerk of een geleende koffiecontainer voor een evenement kan voor een vrijwilligersclub alweer een hele zorg minder betekenen. Sponsoring kan op veel meer manieren dan alleen met geld.

Maatschappelijke betrokkenheid wordt zelden vertaald in hogere omzetcijfers. Het geeft wel persoonlijke voldoening en de waardering vanuit de vereniging of een geslaagd resultaat kunnen ook veel goedmaken.

Een positieve en enthousiaste ondernemer kan een belangrijke motor zijn voor zowel zijn bedrijf als voor de maatschappij. Daar hebben we dus allemáál iets aan!

Concullega of bondgenoot?

Concullega: het lelijkste woord om een vakgenoot te benoemen. Concurrentie is geen vijandelijk terrein maar juist een uitdaging om de beste te zijn! Wanneer je jouw vakgenoten afschildert als concullega’s, zegt dat iets over jou zelf. Concullega klinkt meteen defensief en negatief. En wie weet wanneer je die collega nog ooit als bondgenoot of samenwerkingspartner nodig hebt…

Als beginnend tekstschrijver had ik het geluk dat een ervaren ‘concurrent’ mij koos als vaste collega-schrijver voor zijn nieuwe klant. Enkele jaren werkten we op afstand maar tegelijkertijd nauw samen. Hij ontpopte zich als een uitstekende mentor voor mij. Na verloop van tijd werd zijn coaching afgebouwd, maar onze collegialiteit bleef. Over en weer introduceerden wij elkaar bij onze eigen klanten als dat van pas kwam en we vervingen elkaar bij ziekte, piekdrukte en vakanties. Inmiddels alweer meer dan tien jaar lang.


We ontmoeten elkaar zelden persoonlijk, maar weten elkaar altijd te vinden voor een helpende hand of goede raad als collega. Juist door op een respectvolle manier als vakgenoten met elkaar om te gaan, blijk je elkaars beste bondgenoot te kunnen zijn: Wat nou concurrentie?

Verkoop jezelf met betere LinkedIn-teksten

Je LinkedIn-profiel ondersteunt jouw werk, carrière en/of bedrijfsactiviteiten. Je bent vindbaar en kunt jouw kennis en ervaring bekendmaken. Via LinkedIn onderhoud je jouw netwerk en toon je jouw deskundigheid door goede bijdragen aan discussies. Je krijgt antwoord op je vragen of hebt vanuit jouw deskundigheid antwoorden op vragen van anderen. Die gaan jou daardoor opmerken en waarderen. Headhunters, bedrijven en andere geïnteresseerden ontdekken in één oogopslag jouw toegevoegde waarde. En er is nog zoveel méér mogelijk als het gaat om netwerken, marketing, jobhunting, zoekfuncties …

 

Wie zich verdiept in alle mogelijkheden via het LinkedIn-platform ontdekt een wereld aan kansen.

Dus jouw LinkedIn-profiel

 • heeft geen taal- en stijlfouten
 • geeft mensen de juiste eerste indruk
 • is duidelijk in lijn met jouw persoonlijkheid en/of bedrijfswebsite
 • beschrijft goed jouw werkervaring en projecten
 • presenteert jou optimaal presenteert en verkoopt jouw boodschap succesvol
  … of toch niet helemaal?

Voor de meesten van ons is niets zo moeilijk als zichzelf verkopen (herkenbaar? ;-)).
Je wilt niet opschepperig of arrogant overkomen, maar neigt eerder naar te veel bescheidenheid. Moet je dan juist uitvoeriger schrijven? Of formeler? Met wat humor? Of …?

Vraag om feedback

Eigenlijk kun je wel wat hulp of een klankbord gebruiken. Durf een collega, klant of bekende om eerlijke feedback te vragen en kijk eens met de ogen van een ander naar jouw eigen profiel.

Quick scan

Toch liever een quick scan en tips en tricks van deskundigen op het gebied van taal en tekstschrijven? Als professioneel tekstschrijver geef ik graag feedback op jouw teksten. Daarnaast geef ik samen met Marjoleine Schlösser als Team Tekst & Taal individuele en incompany-workshops waarmee je leert zelf betere teksten te schrijven. Binnen een dag vergaar je al een schat aan direct bruikbare informatie. Zodat jij jezelf en/of je bedrijf succesvoller presenteert.

Voor meer informatie en aanmelding: www.teamtekstentaal.nl.

Reacties op onze workshop:

Alvast bedankt voor het delen!

Verrassing achter de deurbel

Fotografe Moniek Wegdam stuurt mij een foto van een aantal deurbellen boven elkaar: “Deze foto is gemaakt bij een mooi pand voor jouw vaste BOG-rubriek in Limburg Onderneemt”, schrijft Moniek.

De betreffende deurbellen zitten op een kasteel met als huurders ondermeer een bedrijvencombinatie in web-media. Bedrijven waarvan ik destijds nog nooit had gehoord. Bij het bezoek van Moniek en mij op dit adres is er meteen een klik met de sympatieke medewerkster die ons ontvangt. Vervolgens vallen we van de ene verbazing in de andere: Dit pand vormt niet alleen een mooi verhaal voor mijn rubriek! De twee directeuren die we spreken, hebben bovendien bedrijven met een unieke visie op ondernemen. Achter de kasteeldeuren doen zich innovatieve 3D-filmontwikkelingen voor. Met een beetje geluk gaan die tot een revolutie in de wereldwijde filmwereld leiden. En wij krijgen daar gewoon een kijkje in de keuken!

Dat zijn de krentjes in de pap van mijn werk als bedrijfsjournalist. Af en toe ontdek je zomaar een schitterende parel achter een ‘gewone’ monumentale voordeur…

 

Digitaal vergaderen

Af en toe vergader ik met een groep tieners. Wanneer ik gewoontegetrouw mijn schrijfblok tevoorschijn haal, begint een aantal jongeren (handen nog altijd gemakkelijk in de jaszak) al wat ongemakkelijk te schuiven: aantekeningen maken vinden ze maar gedoe. Terwijl ik alleen maar de conclusies wil noteren. Tijdens ons gesprek halen de tieners regelmatig hun mobieltjes tevoorschijn. Meestal om even multitaskend met vrienden te ‘whatsappen’ of te sms’en, terwijl ik probeer hun aandacht bij het gesprek te houden…

Laatst was ik bij een discussie met enkele buren. Ik had geen papier bij de hand en maakte -aandachtig luisterend- een paar aantekeningen op mijn mobiel. Vervolgens gingen we samen naar buiten om de besproken situatie te bekijken en ik maakte een paar foto’s. “Oh, je gebruikt je mobiel om foto’s en notities te maken!”, merkte een van mijn buren toen pas op: hij had verondersteld dat ik steeds zat te sms-en….

Nu papier en pen steeds vaker plaats maken voor elektronica, wordt communicatie steeds efficiënter. Maar tegelijk ook ingewikkelder, door het verschillende ‘digitale niveau’ van mensen. Goed communiceren blijft ondanks alle nieuwe snufjes een mooie uitdaging!

Zelf web-klussen of uitbesteden?

Ondernemers bouwen hun eerste website vaak zelf. Om kosten te sparen en om er veel van te leren. Dat gold ook voor mij toen ik in 2000 met mijn bedrijf begon. Door na te denken over de indeling, vorm en inhoud van mijn website, kreeg ook mijn ondernemersplan zijn contouren. Het bouwen in Frontpage met een handboek erbij – toen was dat nog een boek – kostte me drie intensieve weken. Gelukkig had ik destijds nog geen wachtende klanten…

Visitekaartje wordt verkoopkanaal
In de loop der tijd is er veel veranderd. Aanvankelijk beschouwde ik mijn website slechts als een digitaal visitekaartje. Maar websites zijn tegenwoordig gewoon verkoopkanalen. Ook die site van mij. Zoekmachine-marketing en koppelingen met sociale media zijn niet langer een keuze. Goede webteksten sluiten daar op aan. Niet teveel tekst, maar zeker ook niet te weinig, want dan vinden de zoekmachines ze niet relevant… Moeilijk? Nee. Maar je moet je er wel even in verdiepen. Dat geldt ook voor de techniek achter je website, voor de vormgeving, kleurgebruik, lettertypes….

Als je bedrijf eenmaal van de grond is gekomen, heb je steeds minder tijd om je te verdiepen in details die niet tot je core business behoren. Dan is het mooi als je hulp krijgt van professionals die jou snel voorzien van tips en bruikbare feedback over jouw website. Niet tot in de allerkleinste details, maar wel zoveel als nodig is om in de pas te blijven met je concurrenten. Zodat jij je website zelf snel krachtiger en efficiënter kunt maken zonder onnodige kosten. Wil je bepaalde onderdelen toch liever uitbesteden of verder uitdiepen, dan kan dat natuurlijk ook. Ik ken de betrouwbare professionals die jou verder kunnen helpen.

 

Vreemde Snuiters

Sinds deze zomer lopen er een paar vreemde snuiters door onze tuin. Puk en Muk noem ik ze. Met hun eigenwijze koppies bekijken ze wat ik allemaal doe – en vooral wat ik niét doe in de tuin. Ik heb inderdaad geen groene vingers…

Zijn het kippen? Vogels? Ik hou het op Kraanvogels. Ze stalen mijn hart toen we tijdens onze vakantie een kijkje namen in het schitterende Oostenrijkse dorpje Rattenberg. Sindsdien lopen ze over ons gazonnetje. Ja, ze lópen, want elke keer als het gras gemaaid wordt – en ook tussendoor – zet ik ze op een andere plek neer. En draai ik de snaveltjes in een andere stand. Meestal kijken ze in mijn richting. Als ik daar dan zit, met een kopje thee en een boterham op het terras, of achter het raam, moet ik altijd weer glimlachen om die twee. Ik betrap me er zelfs op dat ik al peinzend soms vraag: “Wat vinden jullie nou daarvan?” Maar gelukkig bemoeien ze zich nergens mee…

Zelfs het mooiste kunstwerk verliest de aandacht als je er dagelijks langs loopt. Het valt pas weer op als iemand het verplaatst of weghaalt. Dus alles wat je belangrijk vindt, moet heel regelmatig van plek of vorm veranderen. Dat geldt ook voor je klantpresentatie, advertenties of webteksten. Natuurlijk moeten de uitstraling en toon herkenbaar blijven, maar ‘verandering van spijs’ doet toch eerder ‘eten’. Dat blijkt in de praktijk niet mee te vallen; de teksten van mijn eigen website blijven eigenlijk veel te lang hetzelfde. Maar ja, de schoenmaker loopt nu eenmaal óók op de oudste schoenen. Ook mijn eigen klanten gaan vóór. Zij kunnen dankzij mij wél regelmatig op verse teksten rekenen voor hun website, nieuwsbrief of brochures…

Maar ondertussen blijven Puk en Muk met hun ‘beweeglijkheid’ en komieke bekkies zorgen dat ze telkens weer mijn aandacht trekken en daarmee maken ze mijn leven nóg een beetje vrolijker…

De ik-of-wij-kwestie

Als zzp-er sta je vroeg of laat voor de ik-of-wij-kwestie. Schrijf maar eens je eigen webtekst. Dan volgt de onvermijdelijke vraag of je jezelf als ‘ik’ of ‘wij’ moet presenteren. Voor beide opties zijn voors en tegens. 

Niemand kan je verbieden om vanuit jezelf te schrijven. Maar een veelvuldig ‘Ik doe dit en dat’ gaat vervelen. Hoewel het inhoudelijk exact klopt, kan dit toch ook onbescheiden overkomen. Wanneer je de producten of diensten vanuit de ‘wij’- vorm aanbiedt, suggereert dat echter een meermanszaak… Derde persoon dan maar: ‘Hij’ of ‘zij’ doet zus en zo. Klopt precies, maar het klinkt soms erg onpersoonlijk…

Per situatie maak ik een afweging in de ik-of-wij-kwestie, samen met mijn opdrachtgevers. Voor mijn vorige website koos ik voor ‘wij’.  Ik werk immers vaak samen met collega-schrijvers voor een blad. En een nieuwsbrief, brochure of website komt altijd tot stand in samenwerking met fotografen, ontwerpers, drukkers, website-bouwers, video-bedrijven of applicatiebouwers. Diensten of producten in de wij-vorm aanbieden is dus zeker te rechtvaardigen. Afwisseling met passages in de derde persoon (bijvoorbeeld: Zij of Willy doet dit zo…) kan de tekst heel aantrekkelijk maken, hoewel zoiets in de spreektaal niet gebruikelijk is.

Bij de omzetting naar mijn huidige website ben ik overgestapt op ‘ik’, omdat ik vind dat ik hiermee veel dichter bij mezelf blijf. Ik tutoyeer mensen tegenwoordig ook eerder dan voorheen. Door de tijdgeest? Door mijn eigen leeftijd? Weet ik niet precies, maar het voelt gewoon beter en past bij mij.

Ik weet van een collega-tekstschrijver dat zij juist vanwege deze ik-of-wij-kwestie besloten heeft om géén website te maken en zich te beperken tot blogs, waar ze gewoon lekker in de ik- vorm kan schrijven. Maar of dát de meest creatieve oplossing is…?

 

Voor welke oplossing heb jij zelf gekozen? En waarom?

Is jouw webtekst foutloos? Zie deze 5 tips:

Jouw webtekst is goed gecontroleerd op taalfouten. Want met een foutloze tekst kom je beter, betrouwbaarder en professioneler over. Maar komen je verhaal en boodschap ook over zoals je bedoelt? Is de vorm en inhoud ook werkelijk in lijn met jouw bedrijfscultuur?

GROEIMOMENTEN

Het schrijven van webteksten is voor veel ondernemers een bron van twijfel. Een lange weg van schrijven, schrappen, herschrijven en vroeger of later toch weer twijfelen. Want groei in je bedrijf verandert je focus en accenten. Je ontdekt duidelijker de kwaliteiten waarmee jij je onderscheidt. Je merkt welke doelgroepen jou nodig hebben en hoe je die mensen het beste kunt benaderen.

Groeimomenten veroorzaken gaandeweg ook ‘fouten’ in je website. Maar zelf ben je daar al snel blind voor. Jij hebt er ook geen tijd voor, want je bent net lekker bezig met groeien.

5 GROEITIPS VOOR JE WEBSITE

 • Zet periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) een afspraak met jezelf in je agenda om je webteksten nog eens kritisch te lezen. Het is immers voor veel klanten de eerste kennismaking met jou. Check ook gelijk of alle links nog goed werken.
 • Lees eens eerst de onderliggende pagina’s. Door altijd vanaf de homepagina te starten word je blind voor foute informatie op het einde. Terwijl jouw bezoeker daar misschien juist begint met lezen.
 • Vraag na iedere opdracht of je klant een referentie wil geven en vraag gelijk even wat hij van jouw website vindt. Misschien heeft hij nuttige tips voor verbeteringen.
 • Vraag een collega-ondernemer of vaste klant om eens op ‘uitwisselingsbasis’ kritisch naar elkaars websites te kijken. Met de bedoeling om ervan te leren.
 • Kopieer je webteksten eens naar een Word-document en laat de spellingcheck eroverheen gaan. Denk ook aan de koppen en subtitels.

QUICKSCAN

Wil je een quickscan van je website en snel doeltreffende tips voor betere teksten?
Blijf je toch twijfelen over je teksten, schrijfwijze en of je boodschap wel goed overkomt?

Schrijf je dan nu in voor de workshop van Team Tekst & Taal en leer in één ochtend hoe je zelf betere teksten schrijft en succesvoller wordt met je website.

Meer info: http://teamtekstentaal.nl/home/jouw-tekst-helemaal-goed/

Reacties op onze workshop:

Alvast bedankt voor het delen!

Een Groene Draeck van een Oranjelied?

Een stuk of wat schrijvers; de één wat meer bekend met songteksten dan de ander. Plus een paar duizend losse flodders van willekeurige Nederlanders. Het Koningslied bij de troonswisseling als geforceerd resultaat is dan niet eens zo slecht…

Je kunt geen lied schrijven waar heel Nederland blij van wordt. Kijk alleen al naar het songfestival en het taalgebruik van de gemiddelde Nederlander in (negatieve) reacties op sociale media. Niet alleen smaken verschillen; ook opvattingen en achtergronden. Dat betekent dat je weliswaar samen aan de inhoud van een tekst kunt werken, maar dat je de uiteindelijke verwoording toch beter aan één of twee deskundigen kunt overlaten. Mensen die gewend zijn om ieder woord, iedere zin en alinea te toetsen op zaken als inhoud, vorm en relevantie. Dat geld voor een nationale hymne, maar ook voor je bedrijfscommunicatie.

Krijgt je dan de ideale tekst? Natuurlijk niet. Maar teveel ‘meeschrijvers’ zorgen met hun ongetwijfeld goedbedoelde inbreng altijd voor een draak van een tekst. In dit Koninklijke geval misschien zelfs een ‘Groene Draeck’. Laten we dit lied dan ook zeker op ons prikbord hangen; als herinnering voor hoe het niét moet. En wie zijn vrijheid van meningsuiting al te serieus neemt, daag ik uit:

Hou op met zeuren en kom zelf eens met een geweldig alternatief Koningslied! Ik geef je graag feedback.

Zo maak je zelf een perfecte website

Je website is jouw visitekaartje naar de wereld. Voor de bezoeker moet meteen duidelijk zijn dat jouw bedrijf dé oplossing heeft voor zijn probleem of vraag.

Helaas zien we nog vaak dat websites gebaseerd zijn op het aanbod van het bedrijf. De boodschap komt neer op: wij verkopen dit, wij kunnen dat, ons assortiment bestaat uit …

 

Jouw klant wil niet weten wat jij allemaal kunt.
Hij wil eerst weten of je de oplossing hebt voor zijn probleem.

 

Verplaats je daarom in je klant en bedenk met welk probleem of met welke vraag hij jouw website bekijkt. Welk antwoord krijgt hij bij de eerste klik? En bij de tweede? Nodigt dit uit om verder te kijken op jouw website? Prikkel jij zijn nieuwsgierigheid?


Een goede webtekst:

 • vertelt niet te veel en niet te weinig
 • is meteen helder, zonder inleidingen
 • heeft goede titels en tussenkopjes
 • en bevat nauwelijks hulpwerkwoorden als ‘kunnen’ en ‘zullen’, omdat deze je woorden ontkrachten

Bedrijfscommunicatie is het managen van de verwachtingen van je klant. De eerste indruk moet in lijn zijn met de twee en derde indruk. Van jou, van je werk en van je deskundigheid. Dat jij deskundig en betrouwbaar bent hoef je niet letterlijk te benoemen, maar blijkt duidelijk uit alles wat er in je website staat. Gebruik waar mogelijk beeld in plaats van (veel) tekst.

 

Bedenk dus voordat je begint met het schrijven van je webteksten welke boodschap je wilt geven aan je bezoeker. Maak eerst een mindmap om je gedachten te ordenen en bedenk van daaruit wat de structuur van je website moet worden.

Schakel waar nodig professionele hulp in als je zelf niet handig genoeg bent in de technische kant, de vormgeving of in het (foutloos) schrijven van de teksten. Het is niet altijd nodig om alles uit te besteden. Spar of brainstorm eens met een specialist als je vastloopt. Misschien is het slim om slechts bepaalde (kleine) onderdelen door een ander te laten doen. Dat leidt in de meeste gevallen tot een beter en sneller resultaat. Terwijl jij ondertussen weer met je corebusiness aan de slag kunt.

 

Quickscan

Wil je een quickscan van je website en snel doeltreffende tips voor betere teksten?
Blijf je toch twijfelen over je teksten, schrijfwijze en of je boodschap wel goed overkomt?

Schrijf je dan nu in voor de workshop van Team Tekst & Taal en leer in één dag hoe je zelf betere teksten schrijft en succesvoller wordt met je website.

Meer info: www.teamtekstentaal.nl

Reacties op onze workshop:

Alvast bedankt voor het delen!

Werken onder het klussen

Mijn hoofd werkt tegen. Onze verbouwing is een aanslag op mijn concentratie en energie. Het meeste werk wordt door bouwvakkers gedaan, terwijl ik in mijn kantoor op de eerste verdieping relatief rustig kan werken. Ik ben blij met mijn siliconen oordopjes. Maar toch functioneert het niet in mijn hoofd. Routineklusjes lukken nog wel, maar bij het creatievere schrijfwerk laat mijn hoofd me in de steek: een tekstschrijver met een writer’s block. Wat een stoffige ellende…

Maar uiteindelijk is de aannemer weg met zijn mannen en containers vol puin. Onze benedenverdieping bestaat niet langer uit drie ‘hokjes’ maar uit een mooie grote leefruimte. Met een leefkeuken die uitnodigt om lekker te kokkerellen. Het verfwerk doen we zelf, hadden we vooraf bedacht. Alleen komt dat nu slecht uit, want ik moet nog zoveel achterstallig schrijf- en denkwerk doen. Ik moet ook nog een blog schrijven, want dat is er veel te lang bij ingeschoten. Eenmaal goed bezig met de latexroller moet de stroom er een tijdje af en zit ik dus óók nog zonder radio. Maar dan voltrekt zich een wonder: in de stilte, slechts onderbroken door mijn eigen schildergeluiden, komt uit het niets weer ruimte voor ideeën. Ik bedenk opeens een goede slogan voor mijn klant en hoe hij zijn social media nog beter kan inzetten. 

Als de stroom weer aangesloten is, zet ik mijn radio uit. Want ik heb opeens een idee voor mijn nieuwe blog: tijdens het klussen werk ik hem al helemaal uit in mijn hoofd. Lichamelijke arbeid activeert blijkbaar mijn creatieve hersenhelft. Welke creatieve pareltjes had ik dan kunnen bedenken als we die verbouwing helemáál zelf gedaan hadden? 

Wat is er mis met jouw mooie tekst?

De juiste opbouw, mooie zinnen, geen fouten. Kan zo naar je website of nieuwsbrief. Eindelijk is je tekst klaar. Of kan hij sterker?

Je blijft toch onzeker over je zorgvuldig geformuleerde teksten. Medewerkers, collega’s en vrienden hebben allemaal verschillende kritiekpuntjes. Soms ook nog tegenstrijdig.

Haal er een streep door!

 • Je bedacht een pakkende titel.
 • Je boodschap wordt zorgvuldig ingeleid.
 • Je schetst een probleem en geeft de lezer jouw geweldige oplossing.

Wat doe je dan fout?

Bij teksten die ik ter beoordeling krijg zit het belangrijkste probleem bijna altijd al in de inleiding. Heel vaak is de eerste zin al te lang en begint bijvoorbeeld met:
 • De meeste mensen weten/hebben …
 • Ons bedrijf biedt …
 • Ik wil me even voorstellen …
 • Wij zijn gespecialiseerd in …
 • Heeft u ook wel eens last van …
In de meeste gevallen kun je de inleidende zin(nen) gewoon doorstrepen, zonder verlies van belangrijke informatie. Dan komt de relevante tekst opeens veel sterker in beeld.

Tip: Begin gewoon!

In de praktijk blijkt het heel lastig om meteen met de deur in huis te vallen. Je loopt het risico dat je niet op gang komt, als je jezelf verbiedt om met een inleidende zin te beginnen. Besef dan dat jouw tekst niet in één keer goed hoeft te zijn. Begin gewoon en zet een goed verhaal neer. Pas bij het afwerken van je tekst controleer je of er bovenaan iets weggestreept kan worden. Al of niet met een kleine aanpassing aan het nieuwe begin. En schrap dan meteen ook maar alle andere ‘overbodige’ woorden en zinnen in je tekst. Dat geeft je verhaal nog veel meer kracht.

Tip: Met een mindmap bepaal je vooraf hoe je tekst het krachtigste opgebouwd wordt. Dat scheelt ook in het schrijven en wegstrepen.

Wil jij leren hoe je betere teksten schrijft met behulp van een mindmap? Binnenkort is er weer een workshop van Team Tekst & Taal waarbij je de basis van het mindmappen leert. Dé workshop voor iedereen die zijn ideeën of informatie duidelijker wil structureren.
Meer informatie: www.teamtekstentaal.nl

Quickscan

Wil je een quickscan van je website en snel doeltreffende tips voor betere teksten? Blijf je toch twijfelen over je teksten, schrijfwijze en of je boodschap wel goed overkomt?
Schrijf je dan nu in voor de workshop van Team Tekst & Taal en leer in één dag hoe je zelf betere teksten schrijft en succesvoller wordt met je website.

 

Reacties op onze eerdere workshops:

 

Alvast bedankt voor het delen!

Hoe kom je aan gratis reclame?

Redacties van kranten of bladen en zelfs van tv-programma’s zijn altijd op zoek naar goede onderwerpen. Voorwaarde is wel altijd dat deze goed aansluiten bij de specifieke doelgroep van dat betreffende medium. Heb jij een bijzonder project, een opvallend product of geweldige innovatie? Met redactionele aandacht – bijvoorbeeld in de vorm van een interview – krijg je gratis reclame. Maar zorg dat dit er niet te dik op ligt, want dan werkt het juist tegen je.

 

Schrijf persberichten

Persberichten vergroten je kans op gratis reclame. Ga op zoek naar de media (papier, digitaal, radio/tv) die specifiek gericht zijn op jouw doelgroep en stuur een goed persbericht waarmee je de aandacht van de redactie trekt.

 

Storytelling

Tegenwoordig worden advertenties steeds vaker in de vorm van ‘storytelling’ gepresenteerd in bladen. Je denkt een redactioneel verhaal of interview te lezen, maar ondertussen wordt er reclame gemaakt voor de deskundigheid of het product van een bedrijf of ondernemer. Voor dit soort verhalen – ook advertorials genoemd – wordt meestal ook betaald door de ondernemers. Juist door het minder commerciële karakter van storytelling werken ze vaak veel sterker dan een advertentie. Advertenties zijn met name zinvol als je een merk of bedrijfsnaam wilt promoten via de kracht van de herhaling.

 

Hoe ziet een goed persbericht eruit?

 • Stel de tekst van het bericht zo op dat de redactie alleen hoeft te ‘knippen en plakken’. Als er veel geredigeerd moet worden of als het bericht niet helemaal helder is, dan zal het eerder in de prullenbak verdwijnen.
 • Zet duidelijk het woord ‘Persbericht’ bovenaan het document.
 • De kopregel moet meteen duidelijk maken waar het bericht over gaat.
 • Val zonder inleiding meteen met de deur in huis: wat, waar, wanneer en waarom.
 • Geef de benodigde toelichting kort en bondig weer. Begin met het meest relevante.
 • Maak het bericht maximaal één A4 lang. Liefst korter.
 • Zet onder het persbericht altijd een ‘Noot voor de redactie’ met daarin je naam, adres, telefoon, e-mail en de eventuele website van de contactpersoon.
 • Voeg indien mogelijk illustratiemateriaal bij het persbericht, maar wel als losse bijlage. Zorg voor kwalitatief goede foto’s in hoge resolutie.

 

Wil jij leren hoe je betere persteksten schrijft? Of wil je beter gaan bloggen?

Binnenkort is er weer een workshop van Team Tekst & Taal met talloze tips en trucs om betere teksten te schrijven voor je bedrijf. Dé workshop voor ondernemers en managers.
Meer informatie: Workshop ‘Schrijf voor je bedrijf’

 

Alvast bedankt voor het delen!

Willy Janssen-3Willy Janssen is zelfstandig tekstschrijver (www.creataal.com) en geeft daarnaast samen met tekstcorrector Marjoleine Schlösser (www.zonderfout.nl) individuele en incompany-workshops als Team Tekst & Taal (www.teamtekstentaal.nl).

Jouw website is geen uitgebreide elevator pitch

Met je website probeer je zo goed mogelijk duidelijk te maken wat jouw bedrijf doet. Maar daarmee gaan veel ondernemers snel de fout in. Je website is namelijk geen large-versie van je ‘elevator pitch’.

Een ‘elevator pitch’ is een kort verhaal (een ‘lift-praatje’ van maximaal 60 seconden) waarin je jezelf voorstelt als zzp’er, werkzoekende of aanbieder van een product of dienst. Zo’n pitch is heel belangrijk voor de eerste indruk die iemand van jou krijgt. De pitch kan zowel voor een groep tijdens netwerkbijeenkomsten, of in een een-op-een-gesprek gebruikt worden. En zelfs als inleiding voor bijvoorbeeld een verkoopgesprek.

 

Doel van een elevator pitch is altijd om de ander nieuwsgierig te maken naar wie jij bent en wat jou drijft.

 

Met je website wil je ook dat de ander nieuwsgierig naar jou wordt. Dus veel websites worden geschreven als een uitgebreide versie van een succesvolle elevator pitch. Maar dat werkt dan opeens niet meer. Hoe kan dat?

Het grote verschil is de setting: bij een elevator pitch ziet de ander jou face-to-face en voelt jouw enthousiasme voor je vak of je product. Hij wordt getriggerd door de vraag: wie ben jij en wat doe je? Hij wil kennis met je maken. Hij wil je in een voor hem herkenbaar ‘hokje’ kunnen plaatsen om je te onthouden.

 

ATTENTIE: Hier moet je zijn!

Bij het bezoek aan een website daarentegen zijn de meeste bezoekers niet op zoek naar jou, maar naar een oplossing voor hun probleem. Misschien ben jij wel hun oplossing, maar daarvan moet je ze eerst nog bliksemsnel overtuigen. Voordat ze weer wegklikken.

Om vanaf het eerste moment de aandacht van jouw online-bezoeker vast te houden moet jouw website onmiddellijk duidelijk maken dat híér de oplossing van zijn probleem of vraag te vinden is: HIER MOET JE ZIJN!

Een webtekst schrijven is dus geen kwestie van vertellen wat jij en/of je bedrijf doen, en hoe dat gebeurt. Maak op de eerste plaats duidelijk welk probleem of welke vraag je voor je bezoeker oplost. Zorg dat hij ziet dat hij het juiste ‘hokje’ gevonden heeft en wat dit voor hem betekent. Zodra je daar in geslaagd bent, kun je verder uitleggen hoe je werkt, wat dit precies inhoudt, wat het kost, met wie je te maken krijgt en alle andere meer of minder relevante informatie die de bezoeker over de streep kan trekken om van jouw diensten of producten gebruik te maken.

 

Wil jij leren hoe je betere webteksten schrijft? Of wil je beter gaan bloggen?

Binnenkort is er weer een workshop van Team Tekst & Taal met talloze tips en trucs om betere teksten te schrijven voor je bedrijf. Dé workshop voor ondernemers en managers.


Meer informatie: 
Workshop ‘Schrijf voor je bedrijf’

 

Alvast bedankt voor het delen!

Willy Janssen is zelfstandig tekstschrijver (www.creataal.com) en geeft daarnaast samen met tekstcorrector Marjoleine Schlösser (www.zonderfout.nl) individuele en incompany-workshops als Team Tekst & Taal (www.teamtekstentaal.nl).

 

 

 

15 jaar CreaTaal

Ik begon als zelfstandig tekstschrijver omdat ik ‘iets met schrijven’ wilde doen. Na vijftien jaren van interviewen, redigeren en vooral lekker veel schrijven, weet ik dat het destijds de juiste keuze was. Ik mocht zoveel interessante mensen leren kennen; zoveel intrigerende verhalen verwoorden; zoveel leren en ik ben zo gegroeid. Als tekstschrijver, maar ook als mens. Ik kom op plekken en in bedrijven waarvan ik soms het bestaan of de impact nooit had vermoed. Ik mag mensen in de meest uiteenlopende functies uithoren over hun successen, problemen en oplossingen en dat verwoorden in een positief verhaal. Wat heb ik toch een prachtig vak!

Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat ik mijn grootste hobby kwijtraakte, toen ik er op 1 mei 2000 mijn werk van maakte. Ik schreef sindsdien geen toneelstukken meer – misschien moet ik dat toch weer eens oppakken – en er was ook minder te lachen voor de lezers dan voor het toneelpubliek. Maar uit alles wat ik van lezers, klanten en opdrachtgevers terugkrijg blijkt dat ik mensen steeds weer kan boeien en inspireren. Door hun verhalen helder te verwoorden, informatie toegankelijk te maken en mee te denken over de beste manier om een boodschap te communiceren. Dus daar ga ik de komende 15 jaar natuurlijk lekker mee door. De media zullen veranderen. Minder papier, meer digitaal en wie weet wat de toekomst nog brengt. In die toekomst zal een enthousiaste tekstschrijver altijd nog belangrijk blijven voor de meerwaarde van de communicatie. 

Mag je website ietsje minder?

“Je complete website klaar in 1 week!”

Klinkt aantrekkelijk. De praktijk is anders.

 

Zelden kan een startende ondernemer zijn website op de gewenste datum lanceren, samen met de start van zijn bedrijf. Zelfs als hij gebruikmaakt van een fullservicemarketing-, communicatie- of reclamebureau dat de ondernemer ‘alles’ uit handen neemt en ook voor de website een compleet pakket aanbiedt. Pas gaandeweg blijkt wat de haken en ogen zijn. Je bent vaak gebonden aan bepaalde software en sjablonen en er is niet altijd ruimte voor een flexibele invulling.

Bij sommige bureaus moet je in één keer alle teksten en foto’s aanleveren. En daar zie ik het vaak misgaan: als onervaren ondernemer loop je vast in het samenstellen van dat pakket aan informatie. Vaak weet je niet hoe je al die mooie pagina’s moet gaan vullen. Dat kan uitmonden in eindeloos ploeteren. Het klikt niet altijd automatisch tussen jou en de opvattingen van de ontwerper of tekstschrijver van het fullservicebureau. Zo jammer. Je hebt je handen al vol aan het ontwikkelen van je producten, diensten en businessplan. Bent nog onzeker over de juiste toonzetting en inhoud. Bovendien zul je jouw ideeën, doelgroepen en marketingplannen nog wel een paar keer gaan bijstellen. Moet je dan weer helemaal opnieuw beginnen?

 

Beperk je pagina’s

Mijn belangrijkste tip aan startende ondernemers is: beperk je webpagina’s.

Begin met de belangrijkste, noodzakelijke pagina’s, zoals je home-pagina. Vertel verder wat je voor je klant kunt betekenen, wie je bent en hoe men je kan bereiken. Hiermee is de basis van je website gelegd en kan hij al snel de lucht in. Gaandeweg kun je de website nog verder aanvullen en perfectioneren. Hierbij is het wel handig als je de mogelijkheid en inloggegevens hebt om zelf je teksten aan te passen. Zodat je niet voor iedere kleine wijziging of aanvulling je websitebouwer nodig hebt.

Afhankelijk van jouw eigen vaardigheden en ervaring met websites heb je voor het toevoegen van extra pagina’s, speciale onderdelen of aanpassingen in de vormgeving of foto’s soms nog wel een websitebouwer, grafisch vormgever, fotograaf of tekstschrijver nodig. Kies dan voor een deskundige die jou begrijpt en die met jou meedenkt over wat nodig is om jouw boodschap goed over te brengen. Niet meer, maar ook niet minder.

 

Wil jij zelf leren hoe je betere teksten schrijft? Of wil je beter gaan bloggen?

Binnenkort is er weer een workshop van Team Tekst & Taal met talloze tips en trucs om betere teksten te schrijven voor je bedrijf. Dé workshop voor ondernemers en managers.
Meer informatie: 
Workshop ‘Schrijf voor je bedrijf’

Alvast bedankt voor het delen!

Willy Janssen is zelfstandig tekstschrijver (www.creataal.com) en geeft daarnaast samen met tekstcorrector Marjoleine Schlösser (www.zonderfout.nl) individuele en incompany-workshops als Team Tekst & Taal (www.teamtekstentaal.nl).

 

 

Waarom kennis delen jou beter maakt

‘Als ik mijn expertise online deel, speel ik mijn concurrent in de kaart.’

Dat antwoordde therapeut Jim op mijn vraag waarom hij niet over zijn kennis van een speciale behandeling bij baby’s wil bloggen. In zijn regio zit een concurrente die ook bij baby’s deze therapie toepast. ‘Maar zij heeft zich niet zo breed in de materie verdiept als ik’, lacht Jim tevreden. ‘Door mijn bijscholing, zelfstudie en ervaring bereik ik veel betere resultaten. Als ik die kennis ga delen, weet mijn concurrente óók hoe het moet. Dus daarom blog ik niet. Zeker niet over mijn unieke aanpak.’

Klinkt logisch. Je wilt je business beschermen. Maar hoe weten de ouders van die baby’s dan dat jij ze kunt helpen? En dat ze bij jou zelfs nog beter af zijn dan bij jouw concurrente, omdat jij nóg meer kennis en ervaring hebt?

Dienstverleners moeten het hebben van hun deskundigheid en specialismen. Dat geldt zowel in de gezondheidszorg als in andere sectoren. Potentiële klanten zullen pas met jou in zee gaan als ze het vertrouwen hebben dat jij hun probleem op deskundige wijze oplost.

Hoe win je het vertrouwen?

Mooie websites en veelbelovende folders kunnen informeren over wat je doet en hoe je mensen kunt helpen. Maar dat doen de websites en folders van jouw concurrent óók. Dus het is zaak om je te onderscheiden, ook al verkoop je dezelfde producten of lever je vergelijkbare diensten als je concurrent. Vaak zit het verschil in de ondernemer of therapeut zelf: in zijn aanpak, zijn extra kennis, zijn ervaring en vaak geeft simpelweg de persoonlijkheid van de ondernemer de doorslag. Om duidelijk te maken waarom de klant bij jou moet zijn, is het belangrijk dat je meer van jezelf laat zien. Niet door te roepen dat je deskundig bent – want dat roept je concurrent ook – maar door het te laten zien.

De kracht van herhaling

Als jouw potentiële klant jouw naam steeds weer tegenkomt in een context van deskundigheid en daarbij ervaart hoe jij met bepaalde zaken omgaat, leert hij jou steeds beter kennen. Denk maar eens aan de personen, bedrijven of groepen die je herhaaldelijk ziet langskomen in de tijdlijnen van jouw sociale media. Sommigen irriteren als je ze weer ziet verschijnen. Bij anderen voelt het vertrouwd. Waarom? Waarschijnlijk omdat ze regelmatig iets te melden hebben dat jou aanspreekt. Heb jij een keer iemand nodig, dan denk je als eerste aan die vertrouwde ‘kennissen’.

Het is dus de kunst om telkens weer in de herinnering van jouw doelgroepen te komen met aansprekende informatie, die niet irriteert. Dus zonder dwingende commerciële opzet, maar met het doel om mensen met informatie verder te helpen.

Regelmatig online je expertise delen is een goede manier om je van je concurrenten te onderscheiden. Bied informatie die je toespitst op wat de klant eraan heeft. Je hoeft daarbij niet in detail te treden over ‘het geheim van de smid’ en uit te leggen hoe je iets precies doet. En je gaat natuurlijk ook niet álles vertellen wat jij als deskundige weet.

Ga uit van je eigen sterkte

Uiteraard steekt jouw concurrent ook iets op van jouw informatie. Is dat erg? Een aantal klanten kan naar die ander stappen als jij op jouw vakgebied informatie deelt. Maar als jij niets deelt, en je concurrent wel, is de kans groot dat hij alle klanten binnenhaalt. Omdat ze van jou nooit gehoord hebben. Als jullie allebei informatie delen, is het veel waarschijnlijker dat jullie allebei juist díé klanten krijgen die het beste bij jullie eigen persoonlijkheid of bedrijf passen.

Hoe zijn jouw ervaringen met het delen van je expertise?

Vind jij het lastig om goed op te schrijven wat jouw toegevoegde waarde is? Zit het wel ergens in je achterhoofd, maar komt het er niet uit? Deze blog helpt jou verder: Hoe een rubber eendje jouw probleem oplost.

Binnenkort is er weer een workshop van Team Tekst & Taal met talloze tips en trucs om betere teksten te schrijven voor je bedrijf. Dé workshop voor ondernemers en managers.
Meer informatie: 
Workshop ‘Schrijf voor je bedrijf’

Alvast bedankt voor het delen!

Willy Janssen is zelfstandig tekstschrijver (www.creataal.com) en geeft daarnaast samen met tekstcorrector Marjoleine Schlösser (www.zonderfout.nl) individuele en incompany-workshops als Team Tekst & Taal (www.teamtekstentaal.nl).

11 goede redenen om nu tóch te gaan bloggen

Ik blog, jij blogt, wij bloggen …

Waarom eigenlijk? Is bloggen een hype?
Of is het tegenwoordig noodzakelijk om je als ondernemer te laten zien?Waarom zou elke ondernemer moeten (laten) bloggen?

Ik heb voor jou alvast 11 goede redenen op een rijtje gezet.

    1. Met inhoudelijk goede en goed geschreven blogs kun je steeds weer bevestigen en bewijzen dat je deskundig bent in jouw vakgebied. Door uitleg te geven over bepaalde facetten van je vak, wetenswaardigheden of nieuwigheden te presenteren, of achtergronden te belichten, laat je zien dat je serieus met je vak bezig bent. Je laat zien dat je kennis van zaken hebt en die kennis graag met je klanten wilt delen. Dit werkt veel beter dan zelf overal te roepen dat jij of jouw producten ‘de beste’ bent/zijn. Want dat maakt je klant immers zelf wel uit.
    2. Blogs kun je op je website plaatsen, maar dan ben je afhankelijk van de bezoekers van je website. Wanneer je de websitelink naar je blogs bovendien verwerkt in je berichten op je sociale media, in je nieuwsbrieven en andere uitingen, zorg je zelf voor meer aandacht. Bijkomend voordeel: de lezers van je blogs komen automatisch ook op jouw website terecht en zullen daarop misschien even rondneuzen als ze jouw blog interessant vinden.
    3. In je verschillende blogs kun je verschillende kanten van je deskundigheid, werk en zelfs jouw persoonlijkheid laten zien. Zo leren je lezers jou beter kennen en wordt de gunfactor groter.
    4. Door je blogs – of de links naar jouw blogs – weloverwogen binnen bepaalde media of groepen te plaatsen bereik je steeds de juiste doelgroepen en trek je de klanten aan die het beste bij jou passen.
    5. Interessante blogs worden al snel gedeeld binnen de netwerken van je lezers, waardoor je ook mensen buiten je eigen netwerk bereikt.
    6. Je kunt informatie en tips weggeven als tipje van de sluier voor wat je nog méér in petto hebt voor je klanten. Je kunt mensen op nieuwe ideeën brengen waarbij ze jouw hulp nodig hebben.
    7. Verpakt in een leuke blog kun je ook prima je nieuwe ideeën, diensten en producten lanceren.
    8. Met speelse voorbeelden kun je mensen bewust maken van hun onbewuste problemen en de oplossingen die jij daarvoor ziet.
    9. Blogs zijn eigenlijk gratis advertenties, al moet je voorkomen dat je uitsluitend commerciële boodschappen uitzendt, want daar krijgen lezers al snel genoeg van. Reclameboodschappen verslappen de aandacht, maar zinvolle informatie versterkt de interesse.
    10. Regelmatig blogs posten zorgt ervoor dat je op het netvlies van je klanten en netwerk blijft. Wanneer ze jouw verhalen regelmatig zien langskomen, zullen ze bij een behoefte aan jouw product of dienst ook direct aan jou denken. Bloggen leidt tot meer betrokkenheid bij jouw bedrijf. Zeker als jouw blogs reacties uitlokken.
    11. Wanneer je website regelmatig wordt geüpdatet met blogs, die bovendien vaak gelezen worden, zal dit ook positief uitwerken op jouw positie in de verschillende zoekmachines.

  1. Vind je het moeilijk om te bloggen? Of heb je geen inspiratie?

   Team Tekst & Taal helpt je dan wel verder. We kunnen bijvoorbeeld eens met je sparren over blogonderwerpen of je helpen bij het aanbrengen van een goede structuur in je blogs.

   Heb je vragen over taalgebruik of spelling, dan kunnen wij je ook prima ondersteunen.

   Vind jij het lastig om goed op te schrijven wat jouw toegevoegde waarde is? Zit het wel ergens in je achterhoofd, maar komt het er niet uit? Deze blog helpt jou verder: Hoe een rubber eendje jouw probleem oplost.


 1. Binnenkort is er weer een workshop van Team Tekst & Taal met talloze tips en trucs om betere teksten te schrijven voor je bedrijf. Dé workshop voor ondernemers en managers. Meer informatie: 
  Workshop ‘Schrijf voor je bedrijf’


  Wil je op de hoogte blijven wanneer er weer een interessante, leuke workshop voor jou is?
  Meld je dan HIER aan voor onze nieuwsbrief. Of 
  LIKE onze Facebookpagina.

  Willy Janssen is zelfstandig tekstschrijver (www.creataal.com) en geeft daarnaast samen met tekstcorrector Marjoleine Schlösser (www.zonderfout.nl) individuele en incompany-workshops als Team Tekst & Taal (www.teamtekstentaal.nl).


  Alvast bedankt voor het delen!

Hoe een rubber eendje jouw probleem oplost

Vertel het eens aan je eendje!

Vol goede moed aan het werk. En dan … loop je vast bij de uitwerking van je plan. Of bij het schrijven van je tekst of marketingconcept. Of bij het bedenken van een blog, of wat dan ook. Je loopt vast. Je voelt dat het antwoord of de oplossing ergens wel in je hoofd zit, maar je krijgt het er niet uit. Je blijft met je gedachten in kringetjes cirkelen.

The rubber duck effect

Doorploeteren helpt niet. De frustratie wordt steeds groter, dus stop maar met die worsteling. Maak een verfrissende wandeling naar de dichtstbijzijnde speelgoedwinkel en koop een leuk, simpel badeendje. Vertel de nieuwsgierige verkoopster maar dat het voor je kleine nichtje is. Zodra je weer thuis of op je werkplek bent, zet je het eendje voor je op tafel en vertel je hem (of haar) waarover je tobt. Vaak verschijnt dan op miraculeuze wijze vanzelf jouw oplossing. Klinkt dat belachelijk? Nee hoor, voor mij niet.

‘The rubber duck effect’ is een bewezen techniek onder met name softwareontwikkelaars. Als ze bijvoorbeeld dat piepkleine foutje in hun software niet kunnen vinden, komt het badeendje van pas. Ze lezen hun softwareteksten niet aan het eendje voor, maar leggen hem stap voor stap hardop uit wat er staat. Vaak zien ze dan uiteindelijk opeens wél waar de ene komma ontbreekt. Is dat kinderachtige eendje daarvoor noodzakelijk? Jazeker, en daar is zelfs onderzoek naar gedaan.

Als je aan dat eendje, dat de ingewikkelde materie niet kent, hardop in spreektaal uitlegt wat je bedoelt, zakt je denktempo en daarmee ook je frustratie. Dat fenomeen heeft zelfs een naam: ‘rubber duck debugging’ (zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Rubber_duck_debugging). Deze truc werkt niet alleen bij softwareontwikkelaars maar ook bij het schrijven van teksten en het oplossen van ingewikkelde vraagstukken. 

Hoe werkt het?

Spreken triggert onder meer het stukje hersenen dat je tong, lippen en stem aanstuurt. Maar omdat je je eigen stem tegelijkertijd hoort, trigger je ook de hersengebieden die geluiden horen, spraak begrijpen en tekst kunnen interpreteren. Waarschijnlijk ga je ook automatisch meer met je handen en lichaam bewegen tijdens het spreken. Kortom, door alleen al hardop te praten activeer je veel meer capaciteit van je brein dan door stilletjes nadenken.

Een spelend kind vertelt ook vaak hele verhalen. Het spreekt voortdurend uit waar het mee bezig is en dat geeft focus op het spel. Door hardop uit te spreken waar je mee bezig bent, krijg je meer rust in je hoofd en vliegen je gedachten minder snel alle kanten uit. Dat kan in een gezamenlijke werkomgeving met collega’s natuurlijk ook tot storende situaties leiden, dus het is wel zaak om het samen werkbaar te houden. Van de andere kant: als jij jouw probleem in je eentje kunt oplossen met een eendje, hoef je jouw collega’s niet te vragen om mee te denken. 

Kan het ook anders?

Het badeendjes-effect is verklaarbaar doordat je meer hersencapaciteit aanspreekt. Dit wordt nog versterkt doordat je in je spreektaal preciezer moet formuleren wat je bedoelt. Als hardop praten om praktische redenen echt niet mogelijk is, kun je als alternatief ook een e-mail als een soort badeendje gebruiken: Beschrijf in een e-mail je probleem en bedenk daarbij dat het voor een nieuwsgroep op sociale media is of voor iemand die het antwoord weten kan. Goede kans dat je de e-mail nooit gaat versturen, omdat je door het zorgvuldig formuleren zelf al tot de oplossing komt. Zo niet, dan kun je die e-mail natuurlijk alsnog versturen.

Moet het altijd een eendje zijn?

De meeste badeendjes hebben ‘van nature’ een vertederende blik. Soms zijn ze op een grappige of ondeugende manier aangekleed, maar een doorsnee eendje heeft alle geduld van de wereld, en zal met zijn lieve glimlach geduldig wachten tot jij je antwoord gevonden hebt. Dus moet het altijd een eendje zijn? Een kwestie van zelf uitproberen.

Zie je dit experiment niet zitten?

Als je vastloopt in het schrijven van teksten kun je ook een tekstschrijver als klankbord gebruiken. Bijkomend voordeel is dat een tekstschrijver ook jouw denkfoutjes kan opmerken en tips kan geven op punten waar je zelf nooit bij stilstaat. Zodat je fouten voorkomt waarvan je niet eens weet dat je ze maakt.

Beschouw de tekstschrijver als een ‘rubber duck’ die jou even een piepje geeft. Vaak is dat precies dat ene ontbrekende puzzelstukje in jouw zoektocht naar de juiste woorden. 

Quickscan

Wil je een quickscan van je website en snel doeltreffende tips voor betere teksten? Blijf je toch twijfelen over je teksten, schrijfwijze en of je boodschap wel goed overkomt?

Schrijf je dan nu in voor de workshop van Team Tekst & Taal en leer in één dag hoe je zelf betere teksten schrijft en succesvoller wordt met je website.

Meer info: Workshop ‘Schrijf voor je bedrijf’

Alvast bedankt voor het delen!

Willy Janssen is zelfstandig tekstschrijver (www.creataal.com) en geeft daarnaast samen met tekstcorrector Marjoleine Schlösser (www.zonderfout.nl) individuele en incompany-workshops als Team Tekst & Taal (www.teamtekstentaal.nl).